Ik gleed van de week bijna uit over de meubelfolders met blije hazen die zich hadden genesteld op mijn mat. Iedere zichzelf respecterende meubelzaak heeft een paasshow. Hoewel een groot gedeelte van Nederland dicht is, zijn de meubelboulevards open met Pasen. En dat is handig, want iedereen is vrij en moet toch iets te shoppen hebben. Het schijnt trouwens dat de helft van de Nederlanders niet weet waarom we met Pasen vrij zijn. Beetje schrijnend voor een land met een Joods-Christelijke traditie (hoewel… de Joden neem ik het niet kwalijk, die vinden de wederopstanding waarschijnlijk niet echt een toffe, memorabele toestand).
Ik weet niet wie er allemaal vertegenwoordigd was in deze bedroevende peiling, maar omdat traditie en historie belangrijk zijn, zal ik hier nogmaals uitleggen waar het eigenlijk allemaal om ging.
Kerstmis is het feest van Maria en Jezus. Zonder poeha gezegd, stond Jozef er eigenlijk maar een beetje voor joker bij in die stal. Een figurant; ze hadden ook voor een extra kameel kunnen kiezen. Pasen is daarom het feest van Jozef. De vader van Jezus was, zoals wij allen weten, timmerman. In de loop van de jaren specialiseerde hij zich tot meubelmaker. En niet zomaar één. Jozef was een interior designer avant la lettre, met een subliem gevoel voor styling. Het roddelcircuit in Nazareth zette daarom wel eens vraagtekens bij zijn seksuele geaardheid. (Dat verhaal over Maria’s maagdelijkheid en de Heilige Geest droeg natuurlijk ook niet bij aan een macho imago).
Hoe het ook zij, Jozef stalde al zijn pronkstukken uit langs de synagogeweg, waaraan zij woonden. In de volksmond is deze weg “de meubelboulevard”gaan heten. Om Jozef en zijn gezin te eren, geeft de Nederlandse overheid met Pasen de bevolking de gelegenheid traditiegetrouw met het hele gezin een meubelboulevard te bezoeken.
De eieren en paashazen hebben trouwens niets met het bovenstaande te maken. Dat zijn heidense elementen van voorchristelijke lentefeesten die bewaard zijn gebleven. Toch zijn dat voor de meeste Nederlanders de eerste dingen waar ze aan denken bij Pasen. Dat is misschien wel weer tekenend voor de opkomst van het ‘Ietsisme’ ten koste van de traditionele religies. “Ja ik denk wel dat er iets is.”
“Pasen? Was dat niet iets met eieren zoeken?”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten